Aanvraag toelaatbaarheidsverklaring
Aanvraag tlv vso
Sommige leerlingen binnen het voortgezet onderwijs hebben een dusdanige structurele, intensieve en specifieke ondersteuningsbehoefte dat deze de mogelijkheden van het regulier voortgezet onderwijs (vo) binnen de geboden basis- en extra ondersteuning overstijgt. Plaatsing binnen het voorgezet speciaal onderwijs (vso) kan dan geïndiceerd zijn. Voor plaatsing binnen het vso dient een toelaatbaarheidsverklaring (tlv) aangevraagd te worden bij het samenwerkingsverband door het bevoegd gezag van de school waar de leerling is ingeschreven of is aangemeld.
In overleg met school, ouders en de consulent van het samenwerkingsverband wordt vastgesteld, mede op basis van de ondersteuningsbehoefte en evaluatie van het OPP, dat een vorm van gespecialiseerd onderwijs meer passend is.
De school dient in samenspraak met ouders een aanvraag in voor een tlv cluster 3 voor leerlingen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking of een chronische ziekte óf een tlv cluster 4 voor leerlingen met een psychische stoornis en/of ernstige gedragsproblematiek.
De afgifte van tlv cluster 1 voor leerlingen met een visuele beperking én cluster 2 voor leerlingen met een gehoorbeperking of spraak-/taalproblemen wordt landelijk georganiseerd en valt niet onder ons samenwerkingsverband.
Mocht het voorkomen dat er sprake is van een ‘dubbele problematiek’ dan zal er op basis van de ondersteuningsbehoefte van de leerling en de toelaatbaarheidscriteria van het samenwerkingsverband samen met school, ouders en de consulent van het samenwerkingsverband bekeken worden welke vorm van gespecialiseerd onderwijs (cluster 3 of 4) het best passend is.
Voor plaatsing op een vso-school voor cluster 3 of 4 is een geldige tlv van het samenwerkingsverband nodig. Deze tlv kan alleen aangevraagd worden door het bevoegd gezag van de zorgplichtige school (de school waar de leerling staat ingeschreven of schriftelijk is aangemeld). De zorgplichtige school kan een reguliere vo-school of vso-school zijn.
Indienen van de tlv aanvraag
Het aanvragen van de toelaatbaarheidsverklaring voor het voortgezet speciaal onderwijs cluster 3 en 4 gebeurt in Onderwijs Transparant (OT 1-loket). Bij de aanvraag dient een ondertekend aanmeldformulier toegevoegd te worden. De overige richtlijnen waaraan de aanvraag dient te voldoen staan beschreven in het procedureboek tlv aanvraag vso.
Advies en toetsing tlv aanvraag
Voor het toetsen van de toelaatbaarheid van een leerling tot het voortgezet speciaal onderwijs dient de directeur-bestuurder van het samenwerkingsverband zich te laten adviseren door tenminste twee onafhankelijke deskundigen (art. 2.47 14e lid, WVO 2020). Op basis van het aangeleverde dossier, de daarin beschreven ondersteuningsbehoeften van de leerling en de door het samenwerkingsverband vastgestelde criteria voor toelaatbaarheid onderbouwen zij hun advies.
Zodra de TLV aanvraag voorzien is van twee deskundigenadviezen wordt de aanvraag door het secretariaat TLC op de agenda gezet voor de TLC commissie. De TLC commissie toetst procedureel of de aanvraag aan de gemaakte afspraken van het samenwerkingsverband voldoet en zij adviseert de directeur-bestuurder over;
- de afgifte van een TLV voor voortgezet speciaal onderwijs,
- de hoogte van de bekostigingscategorie (laag, midden, hoog in het geval van een TLV SO),
- de duur van de TLV,
- geeft een gemotiveerde onderbouwing indien er sprake is van een eenzijdige TLV aanvraag en/of tegenstrijdige deskundigenadviezen,
- organiseert een zienswijzegesprek in geval van een eenzijdige TLV aanvraag, waarbij de zienswijze van ouder(s) en/of verzorger(s) onvoldoende helder is,
- vraagt in geval van tegenstrijdige deskundigenadviezen een derde deskundigenadvies aan.
Besluit tlv aanvraag
De directeur-bestuurder neemt op basis van het complete dossier, de twee onafhankelijke deskundigenadviezen en het advies van de TLC commissie een besluit over de TLV aanvraag. Het besluit kan zijn;
- Er wordt een toelaatbaarheidsverklaring tot het voortgezet speciaal onderwijs toegekend
- De aanvraag voor een toelaatbaarheidsverklaring tot het voortgezet speciaal onderwijs wordt afgewezen.
- De aanvraag voor een toelaatbaarheidsverklaring tot het voortgezet speciaal onderwijs wordt aangehouden.
Indien school en/of ouder(s)/verzorger(s) tegen de TLV bezwaar willen maken dan kan dat binnen zes weken door een bezwaarschrift in te dienen bij het samenwerkingsverband. Hoe dit kan staat vermeld in de begeleidende brief die school en ouders ontvangen na besluit.
Aanvraag tlv verlenging door scholen buiten de regio
Als een vso-school van buiten de regio een verlenging van een tlv wil aanvragen bij het SWVZHW, dan kunt u contact opnemen met Elise van Houten, e.vanhouten@swvzhw.nl en Marloes Poot, m.poot@swvzhw.nl